Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat. Je výhodnější kupovat za hotové nebo využít úvěr, leasing nebo případně hypotéku? V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody všech možností, aby Vám pomohl při rozhodování.

Pojďme začít tím jednodušším - koupí automobilu. Zde jsou varianty následující:

Koupě za hotové, využití spotřebitelského úvěru nebo operativní leasing.

1) Hotově

Výhody:

     Žádné úroky a poplatky za financování:

     Žádné omezení vlastnictví:

     Snížené náklady na dlouhodobé období:

Nevýhody:

Vysoké počáteční náklady:

Omezená likvidita:

Ztráta hodnoty:

Chybějící výhody financování:

Možnost investovat jinde:

2) Financování úvěrem

Výhody:

Okamžitá dostupnost:

Rozložení nákladů:

Možnost nového auta:

Stabilizace hotovostní rezervy:

Zlepšení úvěrové historie:

Nevýhody:

Celkové náklady:

Úrokové sazby:

Omezení kilometrů:

Závazek na delší dobu:

Hodnota auta:

Omezení vlastnictví:

3) Operativní leasing

Výhody operativního leasingu:

Nízké počáteční náklady:

Omezené riziko hodnoty vozidla:

Administrativní jednoduchost:

Moderní vozidla:

Daňové výhody:

Nevýhody operativního leasingu:

Celkové náklady:

Omezené vlastnické právo:

Omezení kilometrů:

Povinnosti při vrácení vozidla:

Závislost na leasingové společnosti:

 

To bychom měli situace, se kterými se můžeme setkat, když se rozhodneme pro pořízení vozidla. Teď přejdeme k té o něco složitější situaci a tou je pořízení vlastního bydlení. Tuto situaci přeci jen neřešíme zase tak často, jako koupi automobilu. Koupi nemovitosti většina z nás řeší pouze párkrát za životě. Právě proto je třeba daleko pečlivěji zvážit, jak danou nemovitost financovat. Níže jsou uvedené faktory, které je potřeba  při rozhodování zvážit.

1) Koupě za hotové:

2) Koupě formou hypotéky:

Co zvážit při rozhodování:

Pokud stojíte aktuálně před některou z těchto situací, určitě doporučuji domluvit si schůzku s finančním poradcem, který se s Vámi pobaví o všech možnostech a pomůže s výběrem správné varianty.


Další články

zobrazit všechny články
Numismatika a sběratelství jako investice
28
Srp

Numismatika a sběratelství jako investice

Sběratelství jako investice? A je vůbec možné, aby se ze sběratelství stala dobrá investice? Každý z nás v životě pravděpodobně již něco sbíral – obzvlášť na našem území jsou v dětství a dospívání sbírky známek, mincí či hokejových kartiček poměrně časté. Sběratelství je hezký koníček. Propojuje zájem o určitou oblast s budováním vlastní osobní sbírky a jejím rozvíjením v čase. Některé oblasti sběratelství v sobě navíc nesou i investiční potenciál, a právě o jedné z těchto oblastí – numismatice, je tento článek.

Jak vybrat správné cestovní pojištění: Kompletní průvodce
14
Srp

Jak vybrat správné cestovní pojištění: Kompletní průvodce

Cestování je skvělým způsobem jak objevovat nové kultury a relaxovat. Ale i na dovolené se mohou vyskytnout nečekané problémy. Proto je důležité mít správné cestovní pojištění, které vám poskytne klid a ochranu během vašich cest. Tento článek se zaměřuje na klíčové aspekty výběru cestovního pojištění, které vám pomohou zajistit bezstarostnou dovolenou.

Co byste měli vědět o hypotékách v roce 2024: Aktuální informace o hypotečním trhu, úrokových sazbách a jak se připravit na koupi prvního domova
30
Čvc

Co byste měli vědět o hypotékách v roce 2024: Aktuální informace o hypotečním trhu, úrokových sazbách a jak se připravit na koupi prvního domova

Hypoteční trh se neustále vyvíjí a s ním i úrokové sazby, které jsou pro mnohé z nás klíčovým faktorem při rozhodování o koupi nemovitosti. V poslední době jsme svědky zajímavých změn, které mohou mít značný dopad na Vaše rozhodnutí a finanční plánování. Pojďme se ponořit do světa hypoték a prozkoumat, co nás čeká na trhu v nejbližší době a jak se nejlépe připravit na koupi svého prvního domova.

Napište mi